Zomervakantie 2023

2023 zal later gezien worden als het eerste ‘normale’ jaar sinds de veel bepalende pandemie Covid-19 in 2020 haar intrede in onze maatschappij deed. Achteraf kunnen we stellen dat de effecten van deze pandemie maatschappelijk behoorlijke impact hebben gehad en veel zaken en gewoontes voorgoed veranderd hebben. Zowel in onze directe maatschappelijk omgeving als op het wereldtoneel.

Zakelijk gezien heb ik de indruk dat er tijdens de Pandemie veel onder ‘de mantel der liefde’ is geveegd. Veel bedrijven hebben gewoon goed doorgedraaid. We leefden immers in een hoge conjunctuur en mensen kregen plotseling veel meer tijd om te consumeren. Andere bedrijven zijn toch min of meer ‘gered’ door de vele compensatieregelingen waardoor het aantal faillissementen, zelfs tot op heden, historisch laag is.

Een ander neveneffect was ontegenzeggelijk basis voor de hoge inflatie van het afgelopen jaar. De prijzen van bouwmaterialen stegen enorm dat later nog een keer een boosteffect kreeg van de oorlog in Oekraïne. Dit gold en geldt ook voor de prijzen van veel andere (eerste levensbehoefte) goederen. De hoge inflatie was weer aanleiding voor een forse renteverhoging waardoor met name de overspannen woningmarkt op de rem schoot. Ondanks de enorme druk op de woningmarkt maken de consumenten pas op de plaats en wachten ze op andere tijden. Ik beschouw dit als een noodzakelijk reset die op haar beurt weer in een kettingreactie belangrijke parameters (bouwkosten, rente, bestaande woningmarkt) zal wijzigen waardoor de markt weer opnieuw kan beginnen.

Zakelijk gezien is er vooralsnog weinig aan de hand. Jawel hoor, bij ons is het ook redelijk rustig aan de telefoon maar onze omzet is desondanks gelijk aan vorig jaar. Er zijn veel bedrijven met voldoende reserves die op dit moment de luwte in de markt gebruiken om zich te herbezinnen op de toekomst. Even niet achter de waan van de dag aan maar achter het stuur van de onderneming om de koers opnieuw te ijken. Heel verstandig want daardoor komen er ook weer andere mogelijkheden beschikbaar.

Mijn verwachting is dat de luwte tot na de zomervakantie zal voortduren. We gaan allemaal weer eens fijn genieten van de mogelijkheid om een vakantie te hebben zonder mondkapjes, QR codes en alle ellende die dat met zich mee bracht. Geniet er van en maak je geen zorgen. Economisch gezien staan we er allemaal goed voor en na de vakantie gaan we weer allemaal lekker en ontspannen aan de slag.

Fijne vakantie allemaal.

Toin Saris en collega’s