Zomervakantie 2021

Wie een jaar geleden dacht dat hij in een bizar tijdsgewricht was beland, zal dit jaar hebben moeten zoeken naar superlatieven om het gevoel onder woorden te brengen waar we nu de vakantieperiode mee ingaan. Ik ben persoonlijk in ieder geval heel veel vertrouwen kwijtgeraakt in heel veel instanties, personen en maatregelen die ons door deze barre tijden hadden moeten loodsen maar ons feitelijk alleen maar verwarring brengen.

Verwarrende tijden

Het wrange gevolg is dat mensen hun vakantie meer dan ooit nodig hebben en nu met de koffers op de drempel van hun woning in verwarring verkeren of en hoe ze hun vakantiebestemming zullen bereiken. De sociale schade die daar uit voortvloeit is met geen enkel excuus gevolgd door een ruimhartige collectieve schadevergoeding, goed te maken. Mensen willen en moeten kunnen resetten om deze nare periode eindelijk eens achter te laten en weer met volle moed aan herstel van onze samenleving te gaan bouwen.

Economie

Economisch gezien hebben we over het afgelopen half jaar weinig te klagen gehad. Business ging ‘as useal’. Toch geven de vooruitzichten een troebel beeld. Er is een tekort aan vele goederen en schappen beginnen her en der leeg te raken. Is dit het gevolg van hamsteren en dus een tijdelijk fenomeen of is er een structureel te kort aan grondstoffen aan het ontstaan en worden goederen nog wel betaalbaar op termijn?

Schaarste in bedrijfshuisvesting

Typisch genoeg geldt dat ook voor onze branche. Er is een tekort aan courante bedrijfsgebouwen waardoor prijzen best een beetje beginnen te stijgen. Zelfs incourante bedrijfsgebouwen vinden gretig aftrek voor herontwikkeling of herbestemming. Hierbij is de onzekerheid over te kort aan arbeidskrachten, bouwprijzen en beschikbaarheid van (bouw)materialen, inmiddels toch echt ook wel een item aan het worden. 

Carpe Diem

Maatschappelijk gezien merk ik dat onze medemens een kort lontje heeft gekregen. De redelijkheid wordt vertroebeld met het individueel steeds dominanter worden van het ‘eigen gelijk’. Het is hoog tijd dat we weer gaan ‘samenleven’ zodat we het systeem van sociale controle en ‘geven en nemen’ weer meer kunnen laten prevaleren. Dit zijn immers de absolute basisvoorwaarden voor een fijne en duurzame samenleving.

Wij wensen dan ook echt van harte iedereen hun vakantie toe en hopen dat we elkaar na de vakantie weer in een relaxtere sfeer veelvuldig en persoonlijk mogen ontmoeten.

Het team van Saris & Partners Makelaars in Den Bosch

Voor reacties: Toin.saris@sarisenpartners.nl