Toin Saris over de nieuwe ondernemersnachtmerrie: Cybercrime!

Ik beschouw ons kantoor technisch als een doorsnee werkkantoor waar gewerkt wordt op een normale geautomatiseerde manier. Dit gevoel strookt vaak niet met de signalen die ik krijg vanuit onze telefoonprovider, Systeembeheerder, CRM specialist, enzovoorts. Telkens als er plots iets niet werkt ligt dat volgens onze adviseurs altijd aan het feit dat wij gebruik maken van bijzondere systemen. De afhankelijkheid van systemen, en daarmee van adviseurs, is de laatste jaren alleen maar toegenomen en dat zal nog wel even doorgaan. Het accepteren van hick-ups in het systeem dient daarbij kennelijk de komende jaren als onvermijdbaar te worden beschouwd.

So far so good

Cybercriminelen schijnen dat probleem veel minder te hebben. Kennelijk werken hun systemen feilloos en lopen ze continue een stap voor op onze systeembeheerders die zich kennelijk vaak in bochten wringen om onze systemen zo goed mogelijk te laten werken. Stiekeme spyware-programma’s worden verstuurd in argeloze mailtjes. Wie ontvangt ze niet? Eén moment van onoplettendheid kan voldoende te zijn om het digitale paard van Troje binnen te halen en daarmee de regie over jouw eigen systeem uit handen te geven.

Nachtmerrie

Ik kan mij levendig voorstellen hoe een notaris zich gevoeld moet hebben toen hij zich realiseerde dat hij absoluut buitengesloten was van zijn eigen systeem. Geen toegang tot afspraken, namen, telefoonnummers, betalingen, kadaster, enzovoorts. Met name het ontbreken van zicht op een oplossing maakt ondernemers in dat geval radeloos.  Dit jaar waren circa 100 notariskantoren in de regio voor een periode van 4 dagen verstoken van hun systemen vanwege een cyberaanval op hun Systeembeheerder

En wat denk je van de grootste keukenleverancier van Nederland? Al die busjes die s’morgens volgens digitale schema’s geladen moeten worden om vervolgens naar adressen te rijden van mensen die er op gerekend hebben op hun nieuwe keuken en deze misschien zelfs al gedeeltelijk betaald hebben. Dit gebeurde in Waalwijk gedurende een week waarbij alles stil stond. Hoe denk je dat dat productieverlies ooit ingehaald kan worden?

En wat denk je van de frustratie als ondernemer, dat hier ook nog een losprijs voor gevraagd wordt om dat weer op te lossen.

RIVU Cybersecurity-sessie 23 september 2021 in de Brabanthallen

Wie durft te zeggen dat het hem of haar niet gebeurd? Wij van RIVU denken dat we allemaal een potentieel target kunnen zijn. Als grootste bedrijfsterreinvereniging van Den Bosch hebben we daarom gemeend een informatieve bijeenkomst over Cybersecurity voor MKB-ondernemers te moeten organiseren waar Maria Genova op een hele praktische en begrijpelijke manier tips en tricks zal geven over hoe ons het best te wapenen tegen dit soort situaties. Maria is onderzoeksjournalist en heeft onder meer het boek: “Er komt een vrouw bij de h@cker”, geschreven.

Als je ook interesse hebt om donderdag 23 september vanaf 15.30 uur bij deze lezing aanwezig te zijn, nodigen wij je uit om je snel aan te melden via info@rivu.nl of je telefonisch te melden bij Jessica Werkhoven via 06 51 00 51 06.  Meld je snel want de opkomst is gelimiteerd.