Summertime

De zomer van 2018 kan eigenlijk al niet meer kapot. Wat een uitzonderlijk weer hebben we de afgelopen weken toch gehad en het einde is nog steeds niet in zicht. Uitzonderlijk ja, of misschien toch niet? Zou het klimaat dan toch zodanig aan het veranderen zijn dat mijn tuin zich alvast maar voor moet bereiden op jaarlijkse Sahara-achtige omstandigheden? 

Klimaatverandering

Op zich valt een eventuele klimaat verandering wel mooi samen met de nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen die de overheden aan haar burgers per 1 juli heeft opgelegd. Sommige gemeenten hebben ook gemeend om aan ondernemers op te leggen dat bouwaanvragen van bedrijfspanden vanaf 1 juli al aan de nieuwe duurzaamheidsregels moeten voldoen. Dus ook voor deze ondernemingen geldt dat ze geen gasaansluitingen meer zullen krijgen. Nu het klimaat ons dwingt om misschien wel meer aandacht aan koelen dan verwarmen te schenken, zullen meer toepassingen afhankelijker zijn van elektriciteit dan van gas.

Economische verandering

Ook qua economische ontwikkelingen hebben we de afgelopen maanden een verandering waargenomen. Het tweede kwartaal leek niet zo goed op gang te komen in vergelijking met andere jaren. Het gevoel van 2008 is zelfs meerdere malen bij me op gekomen. Het leek, met name aan de telefoon, te rustig. Voor mezelf heb ik dit verklaard door te bedenken dat de inhaalslag van na de economische crisis tot een bepaalde verzadiging zal hebben geleid. Maar als ik de detailhandel hoor klagen is het verschijnsel kennelijk marktbreed. Ook de winkels hebben het te rustig gehad. Zou oriënteren en kopen via internet dan toch in een versnelling zijn geraakt? Dat zou goed kunnen want wij zijn online ook behoorlijk actief en onze omzet is zelfs alweer substantieel hoger dan vorig jaar.

Maatschappelijke verandering

De maatschappij verandert structureel en dat merken we zowel privé als zakelijk. Systemen en gedachtengangen die al decennia als enige waarheid golden worden overboord gekieperd en maken plaats voor nieuwe verfrissende ideëen. Het is heerlijk om te zien hoe de nieuwe generatie jonge ondernemers, ongehinderd door dogma’s uit het babyboom-tijdperk, hun bedrijf vormgeven. Dat sommige oudere ondernemers daar moeite mee hebben is jammer om te constateren. Vanwege echter dat op dit moment ALLES en STRUCTUREEL aan het veranderen is heb ik aan de ouderen onder ons maar één advies: Probeer het positieve van de jongere collega’s in te zien en pik er het goede uit om zelf ook te veranderen.

Stilstand is achteruitgang

Dat is inderdaad zo en in deze tijd zelfs meer dan ooit waar. De grootste valkuil van deze tijd is echter dat we onszelf voorbij lopen. Overbelasting dus. Het is daarom goed om af en toe toch even pas op de plaats te maken. Even weg uit de hectiek van alle dag en inspiratie op gaan doen bij andere culturen.

Wij van Saris & Partners gaan ook even op een laag pitje zodat we u na de vakantie weer met een volle accu van dienst kunnen zijn.

Wij wensen u dan ook een hele fijne vakantie toe en komen u graag daarna weer uitgerust en vol inspiratie tegen.

Voor reacties: toin.saris@sarisenpartners.nl