Spertijd wordt spendtijd!

De avondklok is een feit! Wat een vreselijke maatschappelijk dieptepunt bereiken we daarmee. Let wel, Ik geef hier beslist geen waarde-oordeel over of we al dan niet een avondklok moeten hebben want volgens mij weten zelfs de knapste koppen bij RIVM niet of het überhaupt effect gaat hebben. Mijn mening over dit fenomeen zal dus nimmer meer zijn dan een wilde gok die op zijn minst 50% kans heeft dat het de plank finaal misslaat. De avondklok is een feit en daar zullen we mee om moeten gaan, punt!

Hoe

Wat natuurlijk wel echt des ondernemers is, is HOE we er mee om gaan. Het valt me op dat een aantal mensen in ons land, plotseling erg creatief is in het bedenken van manieren om de beperkingen te omzeilen. Opmerkelijk vond ik om te horen dat Marktplaats heeft besloten om alle verkopen van ‘misleidende artikelen’ per direct te blokkeren. Opmerkelijk maar eigenlijk wel goed dat zo’n belangrijk verkoopplatform ‘bedrijf’ haar verantwoordelijkheid in deze situatie neemt.

Blijven drijven

Dit is wat mij betreft wel echt etalerend voor hoe heel veel ondernemers omgaan met hun verantwoordelijkheid in deze maatschappelijke crisis. Natuurlijk zal er links en rechts wel eens een maatregel worden opgerekt maar over het algemeen zorgen ondernemers dat het economische schip drijvende blijft.

Onmogelijke ideeën

Met de ondernemers in de economische hoek waar de klappen vallen, horeca, sport, ontspanning, etc. heb ik echt van doen. Hoe vreselijk moet het zijn om je omzet tot € 0 terug te zien lopen en vervolgens met je hand open te moeten staan. Dat is niets voor ondernemers. Ook daar borrelen van allerhande initiatieven op en worden ideeën geboren die in andere tijden absoluut voor onmogelijk of onwaardig zouden worden beschouwd. Nu krijgt alles een kans.

Kostbare tijd

In die zin is de tijd waarin we verkeren eigenlijk niet te versmaden. Vergelijk het met de boer die in deze tijd zijn land bewerkt om in de opvolgende periode het gewas te kunnen zien groeien (herstellen) en daar in het najaar de oogst van binnen te kunnen halen. Laat eerlijk zijn, in het land bewerken hadden we vóór de Coronacrisis ook wel enige achterstand opgelopen.

Ons advies voor de komende avondklok is dan ook: besteed deze kostbare tijd goed om eens uitgebreid tijd te spenderen aan het nadenken over de business in de nabije toekomst.

Als wij u daarbij kunnen helpen, vernemen we dat graag.