Personeel MKB: een vloek of een zegen?

Ja hoor, het is er weer: het spook van de krapte op de arbeidsmarkt van het MKB! En dan krapte in de zin van het gebrek aan goed gemotiveerd personeel dat bereid is om te laten zien wat ze in hun mars hebben alvorens de ondernemer het gevoel te geven dat de kosten de komende jaren de baten niet zullen overstijgen.

Krapte op de arbeidsmarkt

Is het echt zo erg, zult u zich afvragen? Nou, ik denk dat dat eerlijk gezegd wel mee valt. Volgens mij zijn er meer dan genoeg mensen bereid om bij een goed MKB bedrijf te gaan werken en daar in een prettige sfeer, vaak in een hecht teamverband, een goed vak te leren of zich zelf te ontwikkelen in een breedte die alleen bij een allround MKB bedrijf mogelijk is. Bij grote bedrijven is men immers vaak slechts verantwoordelijk voor één smal deel van de werkzaamheden.

Problemen bij werven personeel

Toch denk ik dat er wel degelijk een probleem is bij het werven van personeel door MKB-ers. Dat probleem is zelfs zo groot dat het gevaar bestaat dat het de ontwikkeling van veel MKB bedrijven afremt of zelfs blokkeert.

Wat zijn vaak de grootste problemen met het werven van personeel:

1. Commerciële functies zijn nauwelijks in te vullen omdat er op scholen nauwelijks nog aandacht besteed aan het ontwikkelen van commerciële vaardigheden wordt gegeven. Dit geldt voor zowel MBO als HBO! Waar zijn de kinderen van de vroegere middenstand die de handel met de paplepel in gegoten kregen?

2. Technisch personeel is schaars omdat er weinig animo meer is bij de jeugd om in de techniek te gaan. Men kent het niet meer omdat het aantal technische functies natuurlijk veel minder is geworden sinds we in een redelijk geautomatiseerde wegwerp maatschappij leven.

3. Personeel in nieuwe mediatoepassingen zijn er genoeg, maar veel MKB-ers weten daar zelf te weinig vanaf om een goede beoordeling te kunnen maken over de gewenste vaardigheden en bijpassende beloning daarvoor.En met name in dit laatste punt wringt wat mij betreft de schoen echt!

Nieuw ijs

Online marketing is bijvoorbeeld een uitstekend alternatief voor veel commerciële functies. Laat immers de wet van de grote getallen het werk maar doen. Maar het is wel nieuw ijs waar we op gaan schaatsten en MKB-ers hebben professionele hulp nodig om te bepalen hoe dik het ijs is. Te vaak komt het voor dat werving- en selectiebedrijven erg gewichtig doen over hun mogelijkheden om goed personeel te vinden. Te vaak komt evenzeer voor dat het aangenomen personeel vervolgens toch net niet blijkt te kunnen wat het zelf of door het bureau werd voorgesteld te kunnen.

Het bijpassende (vaak stevige) salaris veroorzaakt bij de MKB ondernemer alsdan extra stress die zich weer vertaald in druk op de medewerker die daaronder vervolgens bezwijkt. Het feest kan na 6 of 12 maanden weer opnieuw beginnen. Kansen gemist, tijd verloren, geld gekost en geen steek opgeschoten.

Advies aan de arbeidsmarkt

Who to blame? Ik begin inmiddels te denken dat veel werving en selectiebureaus op dit moment wel heel erg bezig zijn om ‘dozen te schuiven’. Erg dure dozen wel te verstaan. Het MKB is de motor van de economie en deze motor wankelt vanwege een te kort aan passend personeel tegen een juiste vergoeding.

Mijn advies aan de gehele arbeidsmarkt is: beperk in eerste instantie jouw ‘marktwaarde’ bij een sollicitatie/vacature om zodoende de kans te krijgen het bedrijf te leren kennen en jouzelf zonder financiële druk te kunnen ontwikkelen. Zodra je bewezen hebt dat je het vak kent heb je groot gelijk om over jouw voorwaarden te onderhandelen. Een goede werkgever heeft dat dan waarschijnlijk allang zelf gedaan. Immers: zonder goed personeel staat het MKB bedrijf finaal stil!

Voor reacties: toin.saris@sarisenpartners.nl. Werken bij Saris & Partners? Bekijk onze vacatures.