Ondernemers zijn net mensen

In het eerste kwartaal van het nieuwe jaar is onze markt altijd een beetje Mellow. Logisch natuurlijk want het einde van een jaar is voor ondernemers altijd een hele drukke tijd. Begin van het jaar is daarom vooral even bijkomen, wintersport, Carnaval, gesprekken met de accountants, begroting maken voor het komende jaar, etcetera. Eigenlijk een heerlijke tijd.

In de loop van de derde maand begint het weer zichtbaar langer licht te worden. Bij ondernemers begint het dan weer te kriebelen. Ze trekken erop uit en raken geïnspireerd door het ontluikende voorjaar. Dat is het moment dat de activiteiten weer toenemen en we weer van allerhande vragen krijgen waar we ze graag bij helpen.

Ik dacht bij mezelf: ‘kan ik dit wel schrijven, want het klinkt wel erg menselijk/soft’. Maar het punt is, ondernemers zijn net mensen. En dat wordt nog wel eens vergeten.

Ondernemers zijn mensen die gedurende hun leven enorm veel energie steken in waar zij in geloven. Niet alleen is het MKB verantwoordelijk voor de meeste arbeidsplaatsen in onze provincie en dus voor een groot deel voor de inkomsten van veel gezinnen, maar spelen ze daarnaast ook een belangrijke rol in de ondersteuning van sportverenigingen, culturele evenementen en stageplekken voor onderwijs instellingen, enzovoorts.

Op één vlak zijn ze minder ontwikkelt en dat is Politiek. Politiek is eng omdat het in de beleving van ondernemers veel te veel tijd kost en er per saldo toch niets veranderd. “Ondernemers die de politiek in gaan branden binnen de kortste keer af”, is een veel gebezigde opvatting. Spijtig, want deze situatie is eigenlijk ontstaan omdat ondernemers zich te lang afzijdig hebben gehouden van politiek. Met als gevolg dat de politiek verworden is tot een tijdverslindende activiteit met een verstikkende en bureaucratische overheid tot gevolg. Dit keert zich nu tegen de voortvarendheid van ondernemers.

De tijd is rijp voor ondernemers om hun stem te laten horen en hun signaal af te geven aan de huidige politiek. Het moét anders en het kan anders. Dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren maar per 15 maart kan er een begin gemaakt worden met deze verandering.

Ik ben vorig jaar gevraagd of ik op de lijst van Alliantie wil staan. Gezien het bovenstaande kon ik het natuurlijk niet maken om te zeggen dat ik eigenlijk geen tijd heb. De uiteindelijke doorslag om als lijstduwer op de lijst te komen, was voor mij wel dat Alliantie terug wil naar het gezond verstand in de politiek. Ik vertaal dat voor mezelf als de herleving of voortzetting van de Brabantse KVP-bloedgroep uit de tijd van Ruud Lubbers. En met de betrokkenheid, kennis en vasthoudendheid van kamerleden als Pieter Omzigt en Renske Leijten als voorbeeld.

Ik geef geen stemadvies😉 maar roep elke ondernemer op om op 15 maart in ieder geval te gaan stemmen.

Voor reacties: toin.saris@sarisenpartners.nl of voor info: www.alliantie.nl