Ondernemers en Biomimicry!

Onlangs kregen we als BZW bestuur kring ’s-Hertogenbosch een uitnodiging van het Groene Woud om een lezing bij te wonen over Biomimicry. Vanwege dat de lezing plaatsvond bij Sanders Machinebouw in Liempde, mijn woonplaats, en ik absoluut niet wist wat Biomimicry was, besloot ik om me in te schrijven. De avond werd verzorgd door Saskia Muijsenberg van Biomimicry.nl en Bas Sanders, DGA van Sanders machinebouw en mede-initiatiefnemer van Biomimicry Nederland.

Biomimicry is ‘leren van de natuur’! Eenvoudig gezegd: Het onderzoeken waarom er in de natuur dingen gebeuren en hoe ze daar zelf voor zorgt dat dat kan. Vervolgens ervan leren en kijken hoe deze technieken nagebootst kunnen worden voor toepassingen voor onszelf.

Een sprekend voorbeeld was hoe termieten in staat zijn om een termietenheuvel te bouwen waarin zij hun eieren uit kunnen ‘broeien’. Het bijzondere daaraan is dat dit soort termietenhuisvestingen gebouwd worden in een gebied waar de temperatuur s’nachts rond het vriespunt zit en overdag gemakkelijk 40 graden heet kan worden. Niet veel bijzonders zult u denken, maar als je dan hoort dat de eitjes van een termiet slechts 1 graad tolerantie kunnen verdragen, wordt het toch een ander verhaal. Termieten zijn dus als simpele insecten in staat om een bouwwerk te bouwen dat een buitentemperatuur, met een tolerantie van wel 50 graden, te reguleren tot een nagenoeg constante binnentemperatuur van 23 graden Celsius.

Bedenk eens wat het zou betekenen als wij mensen alleen al een bedrijfsgebouw of kantoorgebouw zouden kunnen bouwen dat datzelfde zou kunnen, zonder dat we ook maar de minste energie hoeven te besteden aan koeling of verwarming!

Ik ben diep onder de indruk geraakt van de ongelofelijke technieken en ideeën in de natuur en de mogelijkheden die dat voor ons ondernemers kunnen betekenen. Met name de creativiteit van MKB ondernemers zal enorm geprikkeld worden door de voorbeelden die Biomimicry Nederland laat zien. Voel je vrij om op de website van BiomimicryNL.nl te kijken en raak net zo onder de indruk en geïnspireerd als ik.

Voor reacties: toin.saris@sarisenpartners.nl