Ondernemers College

Ziet u als ondernemer ook iets in een specifieke ondernemersschool? Lees hier meer over het Ondernemers College en de mening van Toin Saris hierover!

Als bedrijfsmakelaar kom je vaak in contact met ondernemers in alle soorten en maten. Aangezien ikzelf natuurlijk ook ondernemer ben en graag contact maak met mensen is dat natuurlijk reuze interessant.

Makelaar in aandacht

Ons motto ‘Makelaar in aandacht’ heeft dan ook vaak tot gevolg dat we meer met onze relaties over ondernemersbeslommeringen zitten te praten dan over bedrijfshuisvesting alleen. Zodoende ontstaat een aardig beeld van wat ondernemers in onze regio nu de hele dag bezig houdt en met name waar ze vaak tegen aan lopen.

Corporate denken

Het grote verschil tussen MKB ondernemers en bijvoorbeeld managers uit een groot bedrijf is natuurlijk dat MKB ondernemers ‘alleskunners’ zijn. De corporate managers zijn slechts verantwoordelijk voor een klein deel van het ondernemen. Ondernemers zijn dus vaak generalisten, al dan niet gedwongen, want hun hart ligt meestal toch bij één specifiek onderdeel van hun bedrijf. Pas vanaf een bepaalde schaalgrootte komen ondernemers in de gelegenheid om taken zodanig te delegeren dat ze zelf meer tijd vrij kunnen maken om bezig te kunnen zijn met andere zaken.

Geleide ontwikkeling

Bij grote ondernemingen is het gebruikelijk dat de afdeling HR toeziet op de ontwikkeling van haar medewerkers, in het bijzonder de kaderleden. Periodieke scholing en trainingen zorgt ervoor dat het kennisniveau van de medewerkers op peil blijft en daarmee ook het collectieve niveau van de onderneming zich ontwikkelt.

Bij MKB ondernemers loopt dat wat anders. Ze komen van school, stropen de mouwen op en gaan de komende tijd 60 tot 80 uur per week werken. Cursussen worden gevolgd indien strikt noodzakelijk en kennisontwikkeling wordt voornamelijk bereikt door de dagelijks ervaring. “Traning on the job” is dan ook een gevleugelde uitspraak van ondernemers.

Periodieke bijscholing

Als Register-makelaar zijn wij verplicht om periodieke scholing te volgen. Halen we de benodigde punten niet, lopen we het risico om uit het vastgoedregister geschrapt te worden. Toch geeft mij dat persoonlijk te weinig het gevoel dat ik me daar als ondernemer ontwikkel. In deze tijd waarin de hele wereld zich razendsnel ontwikkelt heb ik vaak genoeg behoefte aan een breder inzicht in de nieuwe mogelijkheden van deze tijd.

Zowel op personeelsgebied als op inzet van moderne technieken, internet, sociale media, als op fiscaal en financieel gebied. Ik zou dan ook best bereid zijn om bijvoorbeeld een halve dag per maand naar een specifieke ondernemersschool te gaan indien die in de buurt gevestigd zou zijn. Een soort ‘moedermavo’ maar dan anders ?. Het zou daarnaast een unieke gelegenheid zijn om als ondernemers van elkaar te leren en op die manier een hechte ondernemersgemeenschap te smeden.

Indien u daar ook behoefte aan heeft zou ik het interessant vinden om dat te vernemen via toin.saris@sarisenpartners.nl. Lees ook: Blog Inzperium.