Onderheid en Overdanen!

"Rotmans voorspelt dat elk bedrijf dat de komende tijd haar roer niet gaat omgooien

Afgelopen week stond de BZW Lenteprikkel in het teken van het 100 jarig bestaan van BZW. De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging vierde dat 100 jaar geleden, op initiatief van de Bisschop van Breda en later die van Den Bosch, de werkgevers in Brabant en Zeeland zich gingen verenigen om op die manier meer structuur aan de economie in dit gebied te geven en een gezamenlijke positie te vormen richting Vakbonden en Overheden.

Tijdens de Lenteprikkel, die voor deze gelegenheid gehouden werd in het theater van De Efteling, was als spreker hoogleraar verandertechniek Jan Rotmans gevraagd, die in één uur durende lezing een uiteenzetting gaf van wat hij al 30 jaar voorspeld heeft en nu eindelijk bewaarheid schijnt te worden. En ik geloof hem!

Alles in de wereld gaat op zijn kop. Er zullen maar weinig dingen zijn die blijven zoals ze al jaren gaan èn daarmee weg komen. Rotmans voorspelt dat elk bedrijf dat de komende tijd haar roer niet radicaal gaat omgooien, over 5 jaar niet meer bestaat. En ook dat geloof ik!

De hele maatschappij verandert! De patronen van mensen veranderen radicaal.  Zowel leefpatronen, als bestedingspatronen, als werkpatronen en ga zo maar door. Met het verschijnen van de generatie van onze kinderen op de arbeidsmarkt, zal de verandering definitief bevestigd worden. Ondernemers zullen dus op alle fronten hun vizier moeten herijken en vervolgens hun beleid daarop moeten aanpassen. Volgens Rotmans uit ultiem lijfsbehoud, dus!

Rotmans illustreerde zijn betoog van grote verandering met een voorbeeld en iedereen die mij een beetje kent, begrijpt meteen dat ik dat ook best een goed idee vond. Hij zei namelijk dat de verandering die hij voorziet eerst zal leiden tot complete Chaos maar vervolgens zo extreem zal zijn gebleken dat Overheid Onderheid en de Onderdanen Overdanen zijn geworden. Dit zijn voorbeelden die ik begrijp om de doodeenvoudige reden dat ik van mening ben dat dat altijd al de enige juiste volgorde is geweest. Onze huidige overheid is er immers ten dienste van de bevolking en dat is in de loop van de vorige eeuw volgens mij toch redelijk uit het oog verloren.

Ik heb met een bescheiden gevoel van voldoening geconstateerd dat ons kantoor al een behoorlijke mate van verandering heeft ondergaan en dat op zich alleen maar aanleiding is tot meer veranderen en vernieuwen. Dat wil absoluut niet zeggen dat wij er al zijn hoor! Maar zolang sommige van onze concurrenten onze grootste bezoekers van onze website zijn om te kijken hoe wij het doen, heb ik daar best een goed gevoel bij!

Voor reacties:

Toin.saris@sarisenpartners.nl