Inzperium

Toin Saris deelt zijn ervaringen van zijn retraite voor ondernemers door ondernemers. De retraite vond plaats in Ibiza. Lees de nieuwe blog: "Inzperium".

Afgelopen week had ik het genoegen om deelgenoot te mogen zijn bij de eerste editie van een inspiratie/management retraite voor ondernemers van rond de 50: Inzperium voor ondernemers door ondernemers. Aanleiding voor mijn deelname was het verzoek van een goede kennis die zelf mede-initiatiefnemer is. Hij vertelde me dat het een inspiratiebijeenkomst zou worden, waar veel aandacht aan innerlijke bewustwording zou worden besteed.

Maar waar ook echt aandacht aan management en managementstijlen aan de orde zouden komen, zodat we beter in staat zouden worden om onze koers als ondernemer te bepalen en onze doelen te verwezenlijken. Het was echter genoeg geweest als hij was begonnen met de locatie: Ibiza!

Grote mond maar klein hartje

Als het moment daar is om te vertrekken wordt het toch wel een beetje eng. Met een overwegend onbekend gezelschap van ongeveer 18 personen 5 dagen in een huis in de natuur op Ibiza, is voor mij in ieder geval best spannend. Eenmaal daar aangekomen is het even snuffelen aan elkaar maar al bij de eerste sessie in de grote Afrikaanse tent worden de eerste oprechte gevoelens uitgesproken en is het ijs gebroken.

Dit blijkt later de opmaat te zijn naar 5 hele openhartige dagen van elkaar tot in de ziel ontmoeten. In afwisselende sessies met onder meer kanovaren, yoga, zeeduiken, met elkaar mediteren en de dialoog aan gaan. Leren met onze kwetsbaarheid omgaan en onze kracht kennen. In een oprechtheid die alleen maar in een absolute staat van vertrouwen kan ontstaan.

De kracht van MKB ondernemers

Zowel de organisatie als ikzelf stonden er versteld van hoe snel deze groep elkaar vertrouwde en deelgenoot maakte van hun diepste gevoelens. Ik kan dat alleen maar verklaren met het verschil te maken met groepen managers die dit soort sessie natuurlijk ‘normaal gesproken’ moeten ondergaan. Ik bedacht mij dat je als (loondienst) manager immers natuurlijk best een rem zult hebben om je op zo’n, vaak verplichte bijeenkomst, te laten gaan. Het personeelsdossier is immers geduldig. Zelfstandige ondernemers hebben echter niets te verliezen maar wel veel te winnen. MKB-ers blijven echt een soort apart!

Niet onderhandelbare behoeften

Wat we bereikt hebben, naast heel veel bijvangst, is dat we ons zeer bewust zijn geworden van onze persoonlijke behoeften. We hebben geleerd en ervaren dat deze behoeften niet onderhandelbaar zijn; en samen met onze talenten erg belangrijk zijn voor het vaststellen en behalen van onze persoonlijke doelen.

Maar bovenal ben ik erg blij met de oprechte vriendschap die in 5 dagen tussen een man of 18 kan ontstaan. Het is een ervaring die ik niet had willen missen. Ik ben blij en trots om deelgenoot te zijn geweest van Inzperium Uno en wens alle deelnemers van toekomstige Inzperia dezelfde onvergetelijke ervaring toe die ik heb gehad.

Voor reacties: toin.saris@sarisenpartners.nlLees ook: Blog Nederland Vakantieland