‘Het jurkje’ en het nut van een Energielabel

Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat kantoorruimte ongeveer 40 van de 168 beschikbare uren per week wordt gebruikt? En dan moeten we ons zorgen maken o...

Heel Nederland was deze week in de ban of het jurkje nu blauw met zwart of wit met goud was. Het is onvoorstelbaar hoe stellig de betrokken personen waren in ‘hun gelijk’. Later kwamen in diverse TV en radioprogramma’s deskundigen aan het woord, die aangaven dat het verschil van inzicht werd bepaald door hoe mensen ‘geprogrammeerd’ zijn.

Hún waarheid

Wat voor de één blauw lijkt, is voor de ander dus kennelijk wit. Zij hebben deze kleuren ooit voor zichzelf als zodanig gedefinieerd en dus is het hún waarheid. De grap zit hem natuurlijk in het feit dat er in dit geval in grote lijnen ‘maar’ twee kampen zijn, waardoor er een collectieve competitie kon ontstaan die natuurlijk helemaal nergens over gaat. Nederland ging dan ook weer over tot de orde van de dag.

Herintroductie van Energielabel

Datzelfde gevoel kreeg ik onlangs toen ik me bedacht wat we als kantoor nu eigenlijk aan moeten met het, door de onvolprezen Minister Blok, opnieuw in het leven geroepen energielabel. Nu snap ik best dat deze minister ook íets te doen moeten hebben, maar om dan de markt maar weer op te zadelen met een energielabel, waarvan inmiddels duidelijk is bewezen dat daar werkelijk niemand op zit te wachten (behalve misschien een dubbel-glaszetter en een na-isolatiebedrijf) gaat me wat ver. En als het alleen over woningen zou gaan zou ik het nog enigszins begrijpen, maar waarom ook voor kantoorpanden?

Nog geen 25% bezetting van kantoorruimte

Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat kantoorruimte ongeveer 40 van de 168 beschikbare uren per week wordt gebruikt? Dat is ongeveer 23,81% van de beschikbare tijd!!! En dan moeten we ons zorgen maken over een energielabel A, B of C??? En ook bij wonen zijn er nog altijd minstens honderd zaken belangrijker dan het feit of een woning een energielabel A of D heeft.

De consequenties

Intussen heeft u als verkoper (en zelfs als verhuurder) van een bedrijfspand wel de verplichting om het energielabel voor uw eigendom te laten vaststellen. De notaris zal immers een eigendomsoverdracht van een object zonder energielabel niet meer laten gebeuren. En bij controle door één van de rechterhandjes van Minister Blok, zou u wel eens een hoge boete kunnen krijgen.

Wij adviseren u daarom toch maar een energielabel vast te laten stellen. U moet maar denken dat u er de economie weer een handje mee helpt, de keuringsinstanties moeten immers ook leven. En daarna gaan we allemaal weer over tot de orde van de dag!

En voor minister Blok heb ik ook een advies… Ga nu eindelijk eens met écht belangrijke zaken aan de gang en verzin een keer iets nieuws én nuttigs!