Feest in Den Haag

Blog

Na ongeveer 8 jaren van kommer en kwel mocht onze koning dit jaar zijn feestmuts weer opzetten om ons vervolgens het beleid van dit kabinet voor haar laatste regeringsjaar, voor te dragen. Ingetogen optimistisch natuurlijk, zoals het Calvinisten betaamt.

De Kabinetten van de afgelopen jaren hebben ons, onder de stoere leiding van premier “captain Jack Sparrow” Rutte, door de woelige baren van de crisis geleid en lopen binnenkort de haven binnen. De crisisstorm was heftiger dan ooit en toch heeft het schip weinig averij opgelopen. Slechts een ‘handjevol’ bemanning is overboord geslagen, maar de sloepen boden uitkomst en dreven rustig achter het schip aan. Super gedaan!!

Wie heeft het eigenlijk super gedaan?

Het kabinet dat het tweemaal achter elkaar heeft gepresteerd om te blijven zitten? Wie in hemelsnaam had er belang bij om deze kabinetten te laten vallen? Rutte heeft gedaan wat hij tijdens de crisis moest doen en dat heeft de hele regering met hem gedaan. Natuurlijk heeft hij geld bespaard door alle ambtenaren op de nullijn te zetten, maar is bijvoorbeeld het overheidsapparaat de afgelopen jaren ook daadwerkelijk en substantieel ingekrompen?

De banken zijn zoekende naar nieuwe wegen en structuren voor het financieren van bedrijven waarbij duidelijk is dat het vertrouwen in elkaar toch flink beschadigd is geweest. Nieuwe vormen van financieren steken de kop op. Positief natuurlijk, maar wordt dit de structuur waarmee de motor van de Economie op toeren moet komen?

Ook veel grote bedrijven heroriënteren zich op hun positie in de veranderende economie. Wereldwijd is er veel aan de hand en zijn er bepaalde hoeken waar je op dit moment beter niet kunt komen. Ook veranderende waarde in duurzaamheid hebben hun gevolgen op diverse fronten en dan met name in de off-shore industrie en haar spin off activiteiten.

Het MKB daarentegen komt zoetjes aan weer tot ontplooiing. Wat nou zo sterk is aan het MKB, is dat het weer opkomt als gras op een totaal verbrand gazon. Niet in een grote graspol links of rechts, maar egaal over nagenoeg het hele veld. ‘Still going strong’ noemen wij dat. Een ongekende kracht die een land in staat stelt om uiteindelijk alles weer te laten functioneren. Die zorgt voor een buffer die tegen een stootje kan, zowel economisch als op personeelsgebied.

Chapeau MKB-er! Voor ons zijn jullie diegenen die de crisis hebben overwonnen en nu weer zorgen voor een stabiele ontwikkeling van onze economie, banen en koopkracht.
Laat ze in Den Haag maar feest vieren en denken dat zij de crisis hebben bezworen. Het is nog nooit anders geweest, maar wij weten wel beter 😉

Voor reacties: toin.saris@sarisenpartners.nl