Een stap achteruit, twee stappen vooruit!

Toen ik 18 jaar geleden zelfstandig ondernemer werd, waren de ‘handboeken soldaat’ voor zelfstandig ondernemers nog niet uitgevonden. We hadden toen al wel een Kamer van Koophandel die pretendeerde om de ondernemer bij te staan, maar die werd zelfs door één van haar medewerkers toen al schertsend ‘Slaapkamer van Koophandel’ genoemd.

Stap naar een eigen bedrijf

Kennis en gevoel om de kost te verdienen had ik genoeg. Ik ging destijds naar de directeur bedrijven van de plaatselijke Bank en vroeg een krediet aan van 200.000 gulden. Die kreeg ik op basis van een persoonlijke borgstelling en de belofte dat ik mijn best zou doen om er een mooie en goede onderneming van te maken! Ik heb het krediet in al die jaren nooit echt nodig gehad. Het was echter wèl het vertrouwen dat de Bank me gaf, dat me voldoende zelfvertrouwen gaf om de stap daadwerkelijk te zetten. Ik ben daar de directeur bedrijven van toen (Wiebe K.) nog steeds zeer erkentelijk voor.

Succesvol team samenstellen

Hoe anders, dan gewoon de kost te verdienen, is het om een onderneming te laten groeien. Wat heb ik een respect voor ondernemers die fluitend hun bedrijf in enkele jaren boven zichzelf uit weten te laten stijgen. En wat heb ik al veel gesprekken met deze mensen gevoerd om er achter te komen wat ze zoveel anders doen dan ik.

Het antwoord is telkens bijna hetzelfde en eigenlijk lijkt het verbluffend simpel: goed selecteren van goed personeel en vervolgens vertrouwen geven. Ook zei een van de inspiratiebronnen tegen me: “Elke dag dat je een medewerker laat zitten die eigenlijk niet op zijn plaats zit, raak je één dag verder af van het moment dat je afscheid had moeten nemen”. “Om beider bestwil”, voegde zij er aan toe

Training on the job

Het pad van een ondernemer gaat over een weg die je gaandeweg zelf aan het aanleggen bent. Soms zit het mee en gaat het goed, soms moet er even een stukje bestrating uit om vervolgens weer lekker verder te kunnen gaan. Training on the job, noemen we dat. Fouten maken is niet erg, zolang je maar van jouw fouten leert en het de volgende keer dus anders doet.

Inmiddels zijn we met een leuk team en hebben we er allemaal zin in om er een fijne onderneming van te maken. Voor, door en met elkaar! Geen poeha, maar gewoon werken! En zo hoort het want onze relaties zijn niet anders van ons gewend.

Voor reacties: toin.saris@sarisenpartners.nl. Lees ook: Blog ‘Hoe gaat het ermee?’.