De laatste loodjes

Met Kerstmis in zicht kijken we terug op een, in veel opzichten, taai 2023. De naweeën van de Coronaperiode ‘21-’22 bereikte onderhuids hun uiteindelijke finale doordat onder meer de Belastingdienst haar financiële steun tijdens Corona daadwerkelijk ging terugvorderen. Voor een aantal ondernemers gaf dat de nekslag en was de shake-out een feit.

Economisch gezien had natuurlijk de gigantische inflatie onmiskenbaar haar uitwerking op de portemonnee van de consumenten. Dit had onrust en een behoudend uitgavepatroon tot gevolg. 

Ondernemers worden daar zenuwachtig van. Daarnaast speelt met name de stijgende rente hen parten bij het doen van investeringen. Het uitstellen van investeringen betekent feitelijk stilstand. Dit verschijnsel hebben we met name het eerste half jaar van 2023 gemerkt.

Daarnaast voeden de berichten uit Oekraïne, Israël en niet te vergeten alle gedoe over ons landsbestuur, het unheimische gevoel dat op de achtergrond onze harde schijf extra belast.

Dit sentiment is echt en heeft een behoorlijke invloed op hoe ondernemers acteren. Maar de vraag is of dit sentiment ook terecht is?

Veel ondernemers hebben de afgelopen 10 jaren weer volop kunnen werken aan hun herstel na de diepe economische crisis van 2008-2014. Er is weer veel geld verdiend en de gezonde bedrijven hebben een goed eigen vermogen. Feitelijk gezien is hetgeen nu gebeurt dan ook een natuurlijke en eerste correctie van weelde die zich ongeveer elke zeven jaar voordoet. Geen reden tot paniek. De werkeloosheid is historisch laag en er wordt nog steeds goed verdiend. Aan een nieuw kabinet wordt gewerkt en Corona behoort inmiddels tot de categorie van jaarlijkse ‘griep’ verschijnselen.

De geschiedenis heeft geleerd dat ondernemers zich zelden lang laten leiden door een unheimisch gevoel. Zodra ze het gevoel hebben dat de wereld kennelijk gewoon door draait, zetten ze vaak collectief een dikke streep onder hetgeen hun zorgen baarden en gaan ze opnieuw voortvarend aan de slag. En zo hoort het ook.

Wij van Saris & Partners Makelaars zetten tussen Kerst en Nieuw ook een dikke streep onder 2023 en kijken vol vertrouwen naar ons jubileumjaar 2024 waarin we met elkaar zullen herdenken dat we 25 jaar geleden de basis voor ons vertrouwde en succesvolle Bedrijfsmakelaarskantoor hebben gelegd. Ons kantoor staat nog steeds voor betrouwbaarheid, deskundigheid en vakmanschap en daar zijn wij erg trots op.

Wij wensen iedereen een hele gelukzalige Kersttijd met familie en vrienden en een fijne jaarwisseling. Vergeet niet om ook een streep onder dit jaar te zetten zodat we elkaar volgend jaar met een schone lei kunnen ontmoeten. 

Dit wordt u toegewenst door het fijne team van Saris & Partners Makelaars.

Geschreven door Toin Saris