De kracht van teamwork

Mark Hover over de kracht van teamwork. Door collega’s vanuit eigen kracht te laten werken zullen ze gemotiveerd zijn om hun doel te behalen en efficiënter te werken.

Ik ben zelf al jaren groot liefhebber van sport. In het bijzonder van sporten in teamverband. Het leuke aan sporten in een team is dat meestal niet het team met de beste individuele spelers aan het langste eind trekt, maar het team dat het beste met elkaar samenwerkt om tot een bepaald doel te komen.

Iedere speler binnen een team heeft zijn/haar eigen taken en specialiteiten en al deze kwaliteiten tezamen maakt een team succesvol of juist niet. Het is aan de coach om deze kwaliteiten te erkennen en samen te smeden tot een geheel.

Succesvol teamwork

De meeste MKB bedrijven zou je gelijk kunnen stellen aan een team. Iedere collega heeft zijn eigen afzonderlijke kwaliteiten. Je kunt ze zo nu en dan van positie laten wisselen, maar uiteindelijk presteren ze het beste als ze kunnen werken vanuit hun eigen kracht. Een spits is immers geen geboren verdediger en vice versa.

Door je collega’s vanuit hun eigen kracht te laten werken zullen ze beter gemotiveerd zijn om hun doel te behalen en hier ook efficiënter naar toe werken. Het bepalen en verbeteren van je eigen kracht is een dagelijks proces waar jezelf vaak onbewust mee bezig bent. Het is uiteindelijk aan de manager om ervoor te zorgen dat alle afzonderlijke krachten gebundeld worden tot één succesvol team die in staat is om topprestaties te leveren.

Aanvallende middenvelder

Ik zou mijzelf omschrijven als een aanvallende middenvelder die bereid is om hard te werken voor de teamprestatie, maar ook in de luwte zijn kansen afwacht en op het juiste moment opduikt om die kansen te benutten. Welke positie past het beste bij u?

Mark Hover
mark.hover@sarisenpartners.nl Lees ook: Een stap achteruit, twee stappen vooruit!.