Bossche Ondernemers in de Vaart der Volkeren

Volgens Toin Saris kunnen we slimmer gaan werken dan harder gaan werken. Lees de nieuwe blog "Bossche Ondernemers in de Vaart der Volkeren".

Begin 2017 is het rapport van werkgeversvereniging BZW gepresenteerd waarin de kracht van Den Bosch uiteengezet wordt. Dit rapport heeft de titel ‘Driven by data’ meegekregen.

Bedrijfsmakelaar Den Bosch

Als bedrijfsmakelaar in de regio Den Bosch herken ik in de eerste plaats de noodzaak om een gemeenschappelijke factor in de Bossche bedrijvigheid te ontdekken. De regio Den Bosch kenmerkt zich nu eenmaal door een enorme diversiteit aan ongelofelijk creatieve MKB-ers die over het algemeen allemaal retehard werken en het op zijn tijd heel gezellig maken met elkaar. Om nou echt veel na te denken over vernieuwen of andere paden te proberen, ontbreekt ze simpelweg de tijd. ‘Doe maar gewoon, dat is al meer dan genoeg’, zou dan ook zomaar van toepassing kunnen zijn.

Als tweede zie ik echter ook dat de technologische mogelijkheden zo snel veranderen dat er mogelijkheden zijn verschenen die we zelfs nu nog amper mogelijk achten. Door de inzet van kennis op basis van gegevens die we gratis en voor niks elke dag ZELF produceren, kan er geanticipeerd worden op ontwikkelingen waardoor we veel slimmer kunnen gaan werken. Het zou me niet verbazen als we in de toekomst met de helft van de inspanning het dubbele aan resultaat kunnen maken. Dat zou MKB ondernemers toch echt aan moeten spreken!!!

Big data slim inzetten

Sommige grote ondernemingen hebben dit wiel allang uitgevonden en daar een afdeling R&D Data voor in het leven geroepen. Ook overheden doen hun best om via Big Data bijvoorbeeld oude misdaden op te lossen of om op andere manieren hun processen te optimaliseren.

Ondernemen in Den Bosch

MKB-ers zijn echter over het algemeen te druk met de dingen te houden zoals ze nu zijn. En dat is erg jammer, want er is wat mij betreft geen instituut wat zo creatief, vasthoudend en flexibel is als het MKB. De enige ontwikkelpuntjes van MKB-ers zijn samenwerken en timemanagement. Als we ons dat nu eens zouden beseffen zouden we, met name in onze hechte ondernemersgemeenschap in Den Bosch, echt het verschil kunnen gaan maken.

Als de unieke eigenschappen van onze MKB ondernemers gebundeld zouden kunnen worden en vervolgens een enorme impuls zouden kunnen krijgen door gebruik te gaan maken van Big Data, kan Den Bosch een unieke positie vestigen. Onze opleidingsinstituten KWI, Avans, HAS en JADS zijn ons daar graag bij van dienst.

Kijk snel op www.ict-community.nl en meld je aan! Het zal de moeite waard zijn.

Voor reacties: toin.saris@sarisenpartners.nlLees ook: Blog ‘Een stap achteruit, twee stappen vooruit’.