Econometer 2014

Wat ik altijd interessant vind als ik de bedrijfsbarometer in De Ondernemer bekijk, is dat het zo veel zegt over de persoonlijkheid van degene die het cijfer geeft en hoe die persoon kennelijk naar zijn omgeving en/of markt kijkt.

Optimisme

Het is mij daarbij ook vaak opgevallen dat ik zelf, met name het laatste jaar, met mijn gevoel op een veel hoger cijfer zat dan andere vergelijkbare branchegenoten. Het eerste wat je dan doet is aan jezelf gaan twijfelen. Ben ik niet te optimistisch? Is het wel echt wat wij ervaren? Mis ik informatie die andere zo behoudend maakt?

Eén van de veel gehoorde redenen waarom we volgens sommige pessimistisch zouden moeten zijn, is de ‘triple-dip’ die aanstaande zou zijn. En eerlijk is eerlijk, als je de motivatie daarachter hoort, klinkt het in eerste instantie geloofwaardig. De wereld staat immers in brand. En het gebeurt tegenwoordig allemaal zo dichtbij.

Actie

Ik geloof er eerlijk gezegd helemaal niets van. Eind 2013 proefden wij de eerste voorzichtige interesse van grote bedrijven op de vastgoedmarkt. Vanaf het voorjaar 2014 hebben zich daar de MKB-ondernemers massaal bij aangesloten. En het grote voordeel van een MKB ondernemer is dat ze vervolgens ook DAADWERKELIJK IETS DOEN! Het blijft niet bij kijken. Ze nemen beslissingen en voegen de daad acuut bij het woord.

Quit of dubbel

MKB-ondernemers hebben hun ontwikkeling weer in de eerste versnelling staan. De lange jaren van de crisis hebben ze bezuinigd en gewerkt ‘op overhouden’! het is verrassend om de slagkracht van het MKB, zelfs na 6 jaar crisis, te ervaren. En ik geloof er niets van dat een of andere Vladimir of Ayatollah daar zomaar verandering in zal brengen. Voor MKB-ers is investeren in deze tijd gelijk aan inzetten op ‘quit of dubbel’. En juist vanwege deze inzet is opgeven geen optie.

Wij merken dit in de bedrijfshuisvesting dagelijks en hebben dit jaar de potentiele kracht van het MKB weer mogen ervaren. Dit stemt ons positief en vertrouw vol over de toekomst. Dat gevoel is voor ons een dikke 8,7 waard.

 

Wij wensen iedere MKB-er een zakelijk succesvol 2015 toe!