December, maand van sfeer èn afrekening

Inmiddels is de laatste maand van het jaar alweer aangebroken en kunnen we de balans opmaken. Voor ons ondernemers hebben alle maanden door het jaar heen wel een specifiek gevoel. Bekijk hieronder een jaaroverzicht.

De opstart-maand

Zo is Januari een echte opstart-maand. Veel ondernemers blazen even uit van de eindspurt van het voorgaande jaar. De nieuwjaarsreceptie komen vaak de hele maand voor. De vele, vaak jaarlijkse, rekeningen stromen weer binnen en dat terwijl er nog weinig of niets verdiend is. Zoetjes aan tijd om weer te beginnen. Maar niet voordat we in Februari eerst Carnaval hebben gevierd. En vaak nemen we tot en met Maart nog even de gelegenheid om even van de wintersport te genieten.

Spijbelgedrag in de lente

Voor ons bedrijfsmakelaars is het altijd weer fijn om omstreeks April te ervaren dat de lente in aantocht is. Wij merken dat direct omdat er vrijwel gelijktijdig met de eerste zonnestralen, ondernemers gaan reageren op te huur en te koop borden. Een duidelijker bewijs van spijbelgedrag in het begin van de lente, heb ik nog niet kunnen ontdekken. Wij kijken er elk jaar weer naar uit. April, Mei, Juni en deels ook Juli zijn de werkmaanden. Dan gebeurt het! De combinaties van meivakantie en van allerhande Heiligendagen ten spijt, zijn het deze maanden waar door vele van ons een belangrijk deel van de omzet gehaald moet worden.

De vakantiemaanden

Juli maar vooral Augustus zijn de vakantiemaanden. Jammer genoeg is in ons land de spreiding van vakanties ingevoerd waardoor ons land economisch minstens 6 tot 8 weken op een laag pitje draait (wat dat betreft kunnen we een voorbeeld aan Frankrijk nemen die gewoon de hele maand Augustus de zaak dicht doen).

De tweede run van het jaar

September, Oktober en November is de tweede run van het jaar waarin de zaken gedaan moeten worden. Lekker ongestoord een flinke tour maken. Iedereen zit in de werkmodus en zaken doen is daarbij bijna een automatisme. Het drukke werken wordt mede dragelijk door de ontelbare bijeenkomsten en recepties die in deze maanden worden georganiseerd. Heerlijk sociaal.

December, maand van sfeer én afrekening

Intussen is het al weer vroeg donker geworden. Ondernemers gaan in het donker van huis en komen in het donker weer thuis. Op dat moment breekt December aan en realiseren we ons dat het jaar zijn voltooiing nadert. We zetten nog een laatste spurt in om de komende jaarrekening nog een duwtje in de goede richting te geven. En we glijden in de sfeer van Sinterklaas en Kerst en voor velen de afsluiting met een kerstvakantie. Vaak een korte maand maar de sfeer van December doet goed voor een heel jaar. We nemen afscheid van elkaar en wensen elkaar een goed uiteinde. De boeken worden gesloten. Het resultaat staat. Daar is niets meer aan te doen. We rusten uit en besteden aandacht aan onze gezinnen.

 

Het is goed zo, volgende maand is er weer een heel nieuw Jaar!