Crisis alert!

Ja hoor, het is weer zover. Met de economische crisis van 2008 – 2014 nog vers in het geheugen bereiken ons de eerste signalen van een nieuwe crisis alweer. Onlangs stond in Het Financieele Dagblad dat er in Amerika een omgekeerde rentestructuur was ontstaan, dit wil zeggen dat de rente op lange financieringen hoger is dan op korte leningen, en dat dat historisch gezien een voorloper op een economische crisis is.

Vandaag (14-9) staat in het Brabants Dagblad een vette kop dat de nieuwe crisis op de loer ligt. Volgens Nout Wellink hebben we niks geleerd van de vorige crisis. Als klap op de vuurpijl kwam daar het nieuws overheen dat volgens NVM de taxateurs van woningen de schuld van deze crisis dreiging krijgen omdat ze onder druk van banken en pandeigenaren de woningen veel te hoog taxeren.

Wat is hier allemaal van waar?

Dat is natuurlijk een lastige vraag, want wij zijn niet allemaal economen. En al waren we dat dan wisten we het waarschijnlijk nog niet want ik heb in de vorige crisis sommige ‘vooraanstaande’ economie professoren per dag hun mening zien draaien omdat ze het kennelijk ook niet wisten.

Woningmarktontwikkeling

Het is evident dat onze economie weer veel te hard van stapel loopt en dat daardoor onder meer de huizenprijzen wederom de pan uitrijzen. Dit kan natuurlijk alleen maar als de hoge prijzen ook gefinancierd kunnen worden. Banken gaan hierbij uit van het liquiditeitsbeginsel. Met andere woorden: Wat kan iemand NÚ betalen aan de hand van zijn loonstrook en werkgeversverklaring? Of diegene nu een tijdelijk contract of een vast dienstverband heeft, maakt voor de bank geen moer uit. De rente is zó laag dat een persoon in loondienst dus relatief veel kan lenen en zie daar hèt component voor een ongebreidelde koopsomontwikkeling van woningen, oftewel: luchtbel in wording.

MKB-ers

Dit staat in een schrijnend contrast met de financierbaarheid van ondernemers. Volgens de banken zijn ondernemers immers NOOIT zeker van hun inkomen en gelden voor hen hele andere financieringsnormen. Dat daar de slagkracht en motivatie van ondernemers vervolgens onder te lijden heeft is dan jammer, maar banken willen niet medeplichtig zijn aan het ‘risicovolle gedrag’ van ondernemers.

De wereld op zijn kop

Volgens mij is dat precies de wereld op zijn kop want als er werkelijk één instituut is dat daadwerkelijk waarde creëert, is dat natuurlijk ondernemend Nederland waaronder in het bijzonder het MKB. Uit de gedachten en drive van de ondernemer ontspruit uiteindelijk het product of de dienst waarmee geld wordt verdiend om salarissen en belasting van te kunnen betalen. Hier wordt vervolgens werkelijk ALLES van bekostigd wat ons dagelijks leven mogelijk maakt.

Wat er op dit moment in onze economie gebeurt is wat mij betreft dan ook te vergelijken met een plant met de wortels in beton gieten en vervolgens de blaadjes van de plant water geven. Iedereen kan begrijpen dat dat een keer fout moet gaan. Ik pleit er dan ook voor om de politiek en de financiële sector op te roepen om hun gezond verstand te gebruiken en daarmee een verantwoorde opbouw van een stabiele economie te bewerkstelligen. En dat er dan af en toe een kleine CORRECTIE (in plaats van crisis) nodig is houdt het systeem alleen maar gezond.

Voor reacties: toin.saris@sarisenpartners.nl.